Popular Posts

Total Pageviews

Search This Blog

Tuesday, December 16, 2008

Mee hailam tenggelam

Mee hailam ni aku baru masak tadi untuk late breakfast.
Sedap di makan panas panas dengan cabai cuka.
.Dia menjadi kegemaran keluaga ku.
hanya mengambil masa 10 minit untuk di sedia kan,
dah bolih di hidang kan.

resepi nya ia lah
sebungkus mee kuning di cuci dulu.
rm1 daun sawi di kerat panjang.
50sen kobis di ricis besar.
sebiji keret di potong bulat.
2 keping fish cake di mayang lebar.
10 biji fish ball di belah 2.
15 ekor udang sedang
di buang kult sampai ke ekor.
kalau nak bubuh ayam dengan
sotong pun bolih,tapi tu dah banyak sangat.
bawang putih di cincang halus satu labu.
kicap pekat satu sudu besar.
,kicap masin satu sudu besar,
tiram satu sudu besar
dan serbuk perasa sedikit.air sejuk 1 cawan besar.
minyak untuk menggoreng satu sudu besar.

cara memasak nya..JENG!! JENG!!

panaskan minyak,masukan bawang putih.
masukan udang,masukan fish ball dan fish cake.
masukan semua kicapp2 tu,tiram dan serbuk perasa
kacau dan di biarkan sebentar.
pas tu masukan air sejuk ,biar dia mendidih dan
masukan sayur sayuran sampai mendidih
dan tengelamkan mee tu.
dan tutup api. cedok dan makan lah beramai ramai .

selamat mencuba resepi ini memang sedap dan berkhasiat.


Cabai cuka yang baru dia buat 20 minit yang lalu terlalu segar dan enak di pepak ,GRUP!! GRUP!!

No comments: