Follow by Email

Popular Posts

Total Pageviews

Search This Blog

Thursday, April 21, 2011

cek tak lapaq barang dia..cek bolih beli lain..

kak b kat mana ni.....?.....jauh ka?....kalau dekat mai sat kat rumah ada hal sikit nak bincang.....bincang apa salbiah oii...hang ni hari2 nak bincang..tapi benda yang sama tak bergerak pun tak larat kak b nak p kat hang .........laaa mai lah kak b oii...cek ada hai ni nak minta tolong kak b..kan kak b ni suka tolong orang.....ya lah salbiah oii..memang lah suka tolong orang..tapi tak lah macam superman..ada masaalah aja terbang...oklah sabiah oii...petang ni kak b sampai...
barang lama pun kalau kita jaga nampak sentiasa baru

kalau dah buruk ..jangan buang ..basuh bersih2 cat balik..sayang barang elok lagi nak buang buat apa kan...


sentiasa jaga  dan kemas ...mesti tahan barang2 kita

walau pun perabut kita tak mahal mana..tapi kita sentiasa bersihkan habuk ..mesti nampak baru sentiasa...

hari tu masa cek keluaq rumah ..cek tak lapaq lansung barang2 dalam rumah tu..cek ingat nak beli lain...konon2 cek nak simpati..cek keluaq selai sepingang...biaq orang kesian kat cek..bila cek cerita pasai laki cek orang yang dengaq mesti meluat kat laki cek...depa ingat laki cek la yang jahat..macam halau cek sehelai sepinggang..tapi cek tengok laki cek ok aja..dia duk aja kat rumah tu tak kisah dengan barang2 cek...cek dengki dengan bini baru dia...dia tak malu ka duk dengan barang2 cek...dia suka lah cek tinggal kan rumah tu... ..dia masuk cuci kaki aja...cek yang penat2 angkut barang2 tu..dia mai pakai aja...dia jahat kak b oii...cek meluat kat depa laki bini..cek doa depa bagi hancuq..biaq  padan muka depa.....

salbiah oii..dah habih ka cerita hang ni...hang ni tak ubah perangai merengkam hang..sampai la ni hang duk merengkam dengan bekas laki  hang..hang tu dah becerai 8 tahun dah tapi hang duk gangu bekas laki hang lagi...yang kak b tau hang yang nak bercerai sangat dulu...hang yang tak mau rumah tu dengan isi dia sekali.....la ni hang nak geram dengan bekas laki hang kenapa?...lepas tu hang nak p ambil barang kat rumah dia...rumah la ni hang dah penuh barang ..kalau hang ambil hang nak buh mana barang2 ni?...kak b tengok depa jaga barang hang.elok aja.....kan depa tu jiran kak b...kak b tengok depa ok aja..rasanya depa takdak masa nak pikiaq tentang hang tau....atau tak ingat pun kat hang dah...

awat kak b ni..masuk belah depa ka?..macam marah cek aja?...tak lah ...kak b ni..nak nasihat hang supaya hang jangan duk buang masa duk pikiaq benda yang sama ..dah bertahun...binalah hidup baru..hang pun berhak mendapat kebahagian....jangan buang masa duk lorat hidup bekas laki hang tu...dia terus menuju puncak..yang hang satu anak tangga pun tak larat nak melangkah...jangan duk doa orang benda yang tak baik..nanti balik kat kita...minta yang baik2..hang dapat pahala tau..hang tau dak pahala tu apa??...ni salbiah oii..hang jaga lah laki hang yang sekarang ni..takut2..kalau hang duk lorat bekas laki hang satgi..hang lupa nak bahagiakan diri hang dan  keluarga hang sekarang...masa kita semakin pendek...kita terima ajalah apa yang ada dan bershukur lah....yang lepas tu biar lah dia berlalu pergi....baguih lah depa pakai barang hang..kalau orang lain depa dah bakaq kut barang hang...depa pun mampu nak beli barang lebih pada tu lagi...tapi depa tak mau zalim dan membazir....

hang jangan lah ambil hati na salbiah...kak b sayang hang lah... kak b bagi nasihat .......bukan kak b masuk sebelah mana pun..dua2  kawan kak b...kak b nak tengok semua ok....                                                                                                                                                                                     

Sunday, April 17, 2011

awat duk buat miss call ni...

kring kring kring....pas tu senyap...yang kita ni pun tengok nombor kawan ,,kita pun call lah balik..bila kita call balik dia punya sembang lah sampai hangat telinga...duk 2/3 hari lagi macam tu juga kring kring ..senyap..kita call lagi dia sembang lagi...bukan main rabung lagi bersembang...bila dia call kita dia sembang sat aja..dia buat macam ada benda dan nak call balik..tunggu2 dia tak call..

yang kita nak tau cerita selanjut nya.....yang dia tak call kita balik...dah tentu kita call dia balik kannnn....banyak kali sangat dia duk buat miss call..dia ingat kita tak perasan kut...tapi bila kita duk kat dia kita nampak bukan main lagi......bila dia call orang yang tak berapa nak bercakap dengan dia ...lama pulak dia call..tak kisah pun pasal caredit dia..

pasai apa bila dia call aku dia buat miss call...awat dia ingat aku nak bercakap sangat kah dengan dia..bila aku dah tau perangai busuk dia macam tu..langsung aku tak angkat call dia...dia nak bercakap dengan aku dia call lah..kalau tak sampai kerin aku call balik.....tak macam dulu masa aku tak berapa paham perangai dia......awat dia ingat dia saja bayaq bil talipon?..aku dak?...apa lah orang macam ni jadi kawan aku ni..tak berbalui langsung...

bila duk bertalipon ....duk dekat2 pun tak tau orang sebelah duk brsembang apa...entah2 duk mengata kat kita apa?

dia nak cerita pasal kawan dia..pasai dia..pasai tok nenek dia..dia nak suruh aku bayaq bil dia...sesekali tak pa lah..ni terlebih sudah....tolong lah sedaq diri sikit jangan duk nak mengena orang saja..orang pun akan rasa...yang selalu buat miss call kat cek bibik indon aja..yang nak tanya ada kerja ke dak..tu pun kalau cek call depa ..cek bubuh jugak...dailog nya begini"""bibik kalau mau nalepon pulsa nya mesti empuh ya...jangan main tembak2..ini bukan di tempat kamu..ngerti...loh....

Friday, April 8, 2011

badan bau kain kapan

oooh mak hang meletup...kering darah kab b..ada motor mencelet(celah),, tepi keta kak b..tadi kak b nampak dia belakang,,tup.tup..dia dah duk brooom broom.  tepi keta kak b ..duk sebelah derebar pulak tu..ketaq darah kak b...bincu merah bertukaq jadi perpel  orang kata....kak b duk tengok dia..dia tak peduli langsung,,dia buat tak tau ..dia tak kesah pun kak b duk dup dap dup dap..terkejut ...tengok dia dia buat kuda kepang sebelah keta kak b..nasib baik kak b tarik setering sikit..kalau dak ..kak b akan rasa panjat gon..(bukit)..tengah2  jalan..apa tak nya ....dah tentu dia duk bawah tayar keta kak b....

 .awat lampu merah  lambat sangat ni..nak tunggu kura2 lalu ka...?.
elok saja lampu merah duk klip klap..si badan dah bau kain kapan ni,,dah pecut p..sampai terberek kereta depan,,dia buat dajai sungguhla budak ni..awat nya dia nak...mamp*&&^s dah ka..tadi kalau tak salah kak b ..wajah dia nampak tenang..kalau buh songkok aji..bolih panggil bilal..tapi pasai apa perangai dia bertanduk?...pas kak b duk beletiaq dalam hati ...kak b ..pun jalan lah ...janji dia dah p melingkup kat depan tu..jangan duk kacau kak b lagi...kak b nak p merket nak p beli kepala ikan..nak buat gulai kencana...orang nak mai rumah..nak buat lah ulam2 sikit ..meriah la,,,...

laaa... ni ..trapit liet tak dak..simpang tak dak ..awat duk jem ni..budak sekolah dah masuk dah..jem apa lagi ni..depa buat jalan ka?..tak kan kut ...jalan duk elok saja.. dari 2 lorong jadi satu lorong..kalau macam ni nanti kepala ikan mesti habis..sebab lambat..tak mau lah kak b buat gulai ekoq ikan..tak sedap..kak b pun menyusur lah pelan2 sampai lah kak b lalu kat tempat yang menjadi penghalang dan membuat kan jalan yang lemah lembut tu jadi jem...oooooooooooo eksiden..patut la..tapi esiden apa??..nanti sat nak jengok..

laaa macam kenai budak ni..kat mana kak b jumpa ni..anak sapa?..tiba2 kak sngap sat terkejut...bukan anak sapa yang kak b kenai pun....kak b baru berkenalan dengan dia tak sat ni..dia lah yang buat kak b ketaq darah..haa tadi hang duk buat kuda kepang sangat...ni hang p tidoq tengah jalan..tapi dia berlangaq dengan apa?..kak b pun tak bolih lah nak tolong dia..

sebab ada ramai dah bantu dia..kak b pun dengaq embiulen lup lap lup lap..duk berligan nak p ambil dia..tapi heran juga ..dia langgaq apa.?..laa kak b nampak kambing terketaq2 kat tepi tu...awat hang langaq kambin awang oii tak rock laaa.......tadi hang .angkat motor macam dinosour ...la ni orang angkat hang.....tapi kak b tengok dia tak lah serios sangat..tangan dia aja yang berdarah sikit..tapi motor dia rosak teruk..rasa kak b dia lagi sakit hati pasai motor dia..bukan diri dia yang sakit..ketegag hang ni..

kereta orang lawa2 macam ni dia nak mai himpit. kereta orang la bukan kereta kak b...menchelet pulak tu..model yang duk sebelah tu tak kena mengena dengan ini felem...

kak b kalau nak kerling orang kak b pakai spek besaq lagi dari muka..lepas tu hitam macam duk dalam bilik opis orang kaya2...kalau depa nampak ..depa ketaq..konon 2 kak b ni tertekan nak mampuih dengan perangai depa...duk reng sana..reng sini...

tengok muka macam bolih panggil mai baca doa selamat  kat rumah kita..tapi perangai macam ..hish  rasa nak bekeluaq tangan nak katok dengan payung kat buku lali..sombong sangat ..baru bawa motor kapcai..kalau bawa motorboat tak taw macam mana...


ni tempat kak b duk beli kepala ikan ..kalau lambat depa tak juai dah ..depa masak makan sendiri..tapi kak b suka p tang ni...tenang rasa..tak macam di jaln raya...masuk aja kereta tekanan...

siap juga  geridien aku..(ingeridients)sedap bila dah siap gulai kepala ikan aku untuk ari tu....masa makan teringat juga awang tadi..rasa macam anak2 juga...tapi bila dia naik moto macam sasau tu yang geram..
kak b peasan dekat2 anak2 sedara ka kawan2  naik lah motor elok2..bismillah dulu..jangan bagi orang  kering darah,,nanti orang sumpah kita tak berkat,,, kalau anak sedara kak b tu..kak b p hospital kak b p beletiaq sampai depa betobat....

Monday, April 4, 2011

ckap apa ni atas kepala orang

bayang kan kita tengah relek macam ni ada orang duk beletiaq atas kepala kita....mesti lah hangin...

selagi tak sapu minyak pala tak berenti berjalan lah kak b ni..tapi tak pa otot2 kuat..

orang rami macam ni tok sah duk talipon macam duk kat pejabat..orang nak senang2

lagi satu hoemati privacy orang bila tempat orang ramai...agak2 lah jangan sampai mood orang hilang pasai perangai tak elok kita...
kak b ni kalau p berjalan memang tak ingat dunia orang kata..berjalan sampai balik rumah mandi2 terus tidoq..tak mau cerita apa dah..nak kira apa pun esok..tapi bila p berjalan to ..termasuk lah shopping,makan,,merepek..3 hari lepas kak b p lah night market ni..kak b p lah tengok apa 2 yang merepek 2..bukan beli pun ..tapi tangan dah bercempung barang....tak cukup tangan kak b..tangan abang aji..janji tengok2 ...yang beli tu tak sedaq apa..terbeli aja.....balik rumah bila tengok ....elok lah dua tiga hari ..lepas tu dah jadi tak elok..tak paham betui la kita sebagai manusia..bila ada yang elok..ada lagi yang lebih elok...nak p beli lagi....

dah jalan dekat dua jam kak b pun rasa....kena duduk dulu kut nak basah tekak ...kak b pun p lah kat food court..tengok macam2 makanan dia ada jepun/cina/melayu/omputih/siam/cennai/macam lah...dah lah satu lagi keputusan kena ambik..nak makan apa ha?..duk tanya ..duk pikiaq..bolih duk p keliling lagi duk jenguk nak makan apa?..duk toleh kiri kanan ..sat gi belakang lah..depan..bukan nak ambil hai orang..saja nak tengok pasai apa lain sangat ni..mana p orang yang sama dengan kami..semua orang yang duk keliling kami ..semua yang kena ada pasport..macam kami ic aja...tapi depa pandai makan makanan kita..nampak sedap ..depa enjoy la...bangga kak b sbagai orang malaysia...

tup tup..privacy kak b terganggu.."""ya lah u angkat itu barang antar pergi kl..ok lepas tu lu pergi bank cash itu duit..lepas tu ..lepas tu..lepas tu..@#$%^&^%$#@&**((.... awat nyonya ni tak reti behasa ka?..hang nak bersembang apa pun ..p lah cari tempat sunyi sikit..ni yang hang duk bersembang atas kepala aku buat apa..tempik pulak tu..dekat 15 minit pulak tu...tak habis meroyang ka?...kak b pun tak sabaq dengan nyonya ni...kak b mangkit bediri depan dia..dia tak nampak lagi punya dekat la muka kak b dengan mulut dia..kak b rasa nak ramas mulut dia nak buh cabai potong yang ada kat meja kak b..

lepas tu dia terkejut kak b jegei dia..oii nyonya u punya opis ka?..orang mau makan tau ...lu bising macam@##$..lu tak malu ka?..wa punya laki sudah tercekik dengar lu punya@##$$...orang sekolah tak ini macam tau..kasi privacy orang rosak....lu sana pegi mau cakap..lu bolih cakap sampai malam...oohh soli ha..manyak soli...bila dia cakap soli tu kak b tau dah dia mai dari bukit mana..biaq lah kat dia...tapi mood kak b 3 hari hilang pasai nyonya tu...menciiiiii kak b...

kak b nak pesan untuk kak b dan juga kawan..bila kita sembang talipon tu agak2 lah..jangan sampai orang benci....kadang2 kita tak sedaq..orang meluat...jangan buat cek na...

Friday, April 1, 2011

selamat hari lahir untuk ku

satu dua tiga tiup..
satu kek mami..satu lagi kek mak lang jah
bersama ayah tersayang..yang sentiasa menunggu kedatangan ku..sayang ayah..
Add captionbeday pada hari yang sama dengan maklang jah...ayah seronok p sambut beday dengan dia sekali..di rumah pak teh..  
sebenarnya baru rasa duk semalam sambut hari lahir ku yang ke?..eh eh macam artis mak ni..teka teka pulak umur ..ah biasalah bila orang dah tak nak sebut umur dia tu makna nye dia dah tuuuuwa...tapi tak pa lah janji sihat sajahtera...tiba sambut lagi tahun ni ..meriah juga walaupun mak tak buat apa..cuma sambut dirumah adek beradek aja...tapi mak potong kek sepuluh nyah tahun ni..ko mampu?..sanggup?..tak....kan..hanya mak aja..dari pagi sampai pagi asyik potong kek aja..tapi mak like ..happy lagi gitu...almaklum mak meriah sangat..lupa daratan sekejap..malas dah mak nak menaip ni nyah..mak bagi gambar ajalah ko tengok lah sendiri..meriahhhhhhhh..
ini kek yang keempat

ini kek yang ke enam


 bila adek beradek duduk jauh2 susah nak kumpulkan sekali ..jadi mak pun bergerak lah mengikut arus nyah..mak kesana ..mak kesini..senang kan mak yang pergi merata.rata.bila beday mak..khelass kan..tak payah mak buat kat rumah mak nyah..adek beradek mak yang memeriahkan beday mak...kau sanggup?..jadi mak?..ko mampu?..tak.. kan..mak okey aja..mak penat tak payah lah nak cerita..dari pagi buta mak potong kek sampai  mak tak potong dah ..mak terharu nyah,,adek beradek mak bergitu sayang kan mak...happy mak..
janji.... cinta sepanjang hayat

sambutan kecil kecilan di rumah chu..chu masak kue tiaw kerang sedap..thank you chu..

suami tercinta sentiasa disisi

ibu tumpang gembira..sayang ibu..

adek yang sentiasa ada di mana mana

beday siapa ni?

bermanja disamping orang yang disayangi...

makan bang makan..

terima kasih fifi dan kakak yang arrange nice birthday dinner for mummy..

hang makan ka hang tengok

dah nak tido tak larat nak makan dah..tapi rezeki jangan di tolak

3 jenarasi

terima kasih fifi tempah kek khas dari dapur hotel eastin...untuk mummy..

dah makan kenyang ..apa lagi terbalik lah...