Follow by Email

Popular Posts

Total Pageviews

Search This Blog

Thursday, September 30, 2010

lenguh lutut

ni hangpa nak tau dak..makcik ni kan kalau tak lenguh lutut mak cik boliih p belari p mai... p mai,,,2 kilo meter tak daak hai punya..makcik dulu kalau berjoget tak berenti 10 lagu...makcik dulu kan makcik naik turun tangga macam kucing aja punya laju....

cek dengan  laki  cek ....ternganga lah duk dengaq makcik ni duk cerita,,,nampak nya dia sihat lagi tapi lutut dia lemah..umuq dia dah capai 70 tahun dah..tapi dia mungkin bercita cita macam yang dia duk cerita kat cek ni..cek bolih bayangkan kalau makcik umuq 70 thun naik turun tangga macam kucing...mesti dia makan jamu campuq  tuak apa?..kalau tak macam mana dia bolih kuat kan..

tapi apa saja cerita dia cek bolih tengok dia bersemangat nak berubat...yang cek ni pun tak la sampai umuq dia ...tapi duk beratuq dengan dia sekali..pasai dia pun sama lemah lutut...nak kata tak cukup kalsium..rasanya cukup..tapi mungkin juga ,,nanti nak p check....dari luaq bilik  shipu senseh..cek tak dengaq orang menjerit pun..apa yang shipu tu buat..

dia memang pakar urut..yang cek tengok orang yang masuk semua nya retak tulang lah..sendi lari lah..bengkak urat lah..mesti lah sakit kalau di sentuh...tapi kenapa depa senyap aja..bila selesai ...semua keluaq dan senyum....ni yang nak buat cek tak sabaq dan  rasa takut nak p sua lutut ni..yang cek ni pun jalan tak mau nak jalan elok2..dah lah lutut lari...cek terglinciaq...

ya tuhan aku berjanji kepada mu ..jikalau tok bomoh sengseh ni pegang saja lutut aku sakit..aku akan menjerit kuat2..sesunguh mya aku akan menjerit....lepas makcik yang power ni giliran cek pulak..belakang cek ada 10 orang lagi.....hangpa tau no..kalau cek masuk cek menjerit ..hangpa semua lari tau.....
 haloooooooo kakak mai masuk lu punya turn...cek pun masuk dan melalui bilik yang ada makcik tadi..nampak dia relek aja..cek lagi kuat pada makcik tu..mestilah jaga water face...tapi cek tak peduli kalau sakit cek menjerit kuat2....sebelum cek masuk cek nampak laki cek control maco..dia lagi sakit urat dia lari macam hiway....tapi tak apa hang tunggu nu..turn hang akan sampai....

lepas setengah jam cek keluq cek pun senyum macam orang lain..sesungguhnya dia memang pakar dan tak sakit langsung.. lega lutut cek..dia dah kunci supaya lutut cek tak belari dan merayap..Alhamdulilah....

Sunday, September 26, 2010

wantan mee udang

ni lah wantan mee yang di makan dengan sup wantan...

x
Bahan nak buat wantan mee ni..senang sangat..selalunya kalau kawan2 cek nak makan mee wantan ni depa p kat food court..pasal depa tak tau nak masak..kalau p restoren cina yang biasa ada domoi,,dah mestilah tak halal..so jadi bila mee ni depa kenalah cari tempat yang halalan toyiban...

mee ni juga mee kegemaran Qb..kalau p mana2 yang ada mee ni mesti order ..mesti punya..tak gagal..walau pun ada lauk yang sdap untuk di makan dengan nasi..tapi nak juga mee ni...suka dengan kehalusan mee telur ni..
cuma qb ni bernasib baik kerana pandai masak mee ni..dan kalau tak keluar makan pun qb masak kat rumah..semua family qb suka..sedappppppppp..ok ni dia ilmu kepandaiiiiiian qb nak tunjuk cara memasak mee wantan ni..Jenng jenngg jengg...


3 sanggul mee wantan..di celur dan di cuci dengan air sejuk..
10 ekor isi udang  sebesar ibu jari  di kopek kulit..
3 batang sawi gemuk di potong sepanjang 3 inci..
 10biji fish ball
10 keping tepung wantan.. (masukan udang dan dibuat bonjut)
daun bawang untuk hiasan...



untuk kuah sup wantan..
  6 ulas bawang putih di tepuk bersepai..sedikit halia...
...serbuk perasa secubit..
 1 sudu besar minyak untuk menumis...semangkuk air(mangkuk sup untuk 2 orang)
panaskan minyak..masukan bawang putih. halia. masukan air dan biarkan dia mendidih..masukan sawi..masukan fishs ball ..lada sulah...masukan sedikit garam,,sedikit serbuk perasa...bila mengelegak masukan tepung wantan..3 minit tutup api.

kicap mee

 ambil mee yang dah siap di celur tadi..masukan kicap pekat..kicap cair.tiram..lada sulah.tiram..dan sesenduk sup...dan di gaul rata...di letak didalam pinggan ..di hias dengan daun bawang..dan di makan bersama sup wantan..sedapaaaaaaaaa..cubalah...

Saturday, September 25, 2010

kepala pusing pusing

buka aja mata pagi2..rasa macam melekat aja..eh macam pesen dulu aja..mana ada orang mata melekat lagi sekarang ni..p tengok cermin tak nampak apa pun,,tenang dekat2 pun tak nampak apa pun ..nampak cantik aja..tapi kenapa berat sangan mata ni
 ni tak bolih jadi ni..tak apa ....rasa ringan sikit...kenapa ni..?...ooohhhhhhhh baru teringat..sebab makan banyak kambing..jadi mata pun naik pitam..
masih ada dalam freezer...kuat kan azam tampa niat ku...kolest kolest..
.ni nak kena pergi pharmacy ni..tempat biasa lah..nak p soal siasat..apakah yang menybabkan mata ku yang segar bugar rasa melekat...dia cek dan...kak ini pil kak makan 3 kali satu hari tau..eh alex makan satu kali satu hari ada ka?...ada...satu hari makan 3 pil..ayooo..ok lah kasi 3 kali punya...aku berlalu dengan azam  nak segar dan bugar......dan sesungguh nya aku segar pagi esoknya..aku berazam tampa niat untuk tidak makan kambing,udang,ketam dan bermacam yang akan mengibatkan kolestrol...dalam masa 1 bulan.....

Friday, September 17, 2010

raya lagi

 pak aji ni kerja dia makan tidoq,,,makan tidoq...
 l
 hamboui..belum mengaku nak jadi besen dah gelak sampai ke telinga...



tetamu yang hadir semua pakai lawa2..tuan rumah pun masak sedap

 pak aji oi kenyang makan kuih raya ..sampai nak terjelen...




pakcik ni tengah duk bbm  ngan anak jantan dia..nak tanya yang mana satu depa berkenan nak buat menantu..
yang pak aji  ni pulak tengah letak syarat untuk tuk besan..hang dengaq betui2 na cek....kalau depa tak dak 7 biji kapal korek ..kita kira tak jadi..
bila p jalan raya aja..soalan yang tak berapa seronok nak jawab..bila anak hang nak kawin..dah besaq nu..hang duk simpan buat apa..nanti tak laku..baru hang tau..
makan dan gambaq macam adek beradek kembaq...tuan rumah warna sedondon dengan tudung meja....terima kasih tuan rumah makan sedap......

























popo pun tumpang sekaki p raya raya...bila tanya,,penat ka popo..dak lah...popo sikit pun tak penat kalau meriah...




Wednesday, September 15, 2010

aidilfitri 2010 maafkanlah aku

terima kasih..mai la lagi tempat cek nu..bila cek buat makan2..maap no kalau ada kurang ,,garamka,pedas ka.manis ka...pasai masa masak cek posa..tak rasa.

r love pun manja sebelah mamam dia

bersoronoklah cek...hari ini hari raya..

jangan pandang depan congkak...

sepupu sepoyang

yang ceff ita ni.. hari hari masak ..termasuk hari raya..best siapa mai ari tu makanan panas panas punya..lepas tu dia minta cuti 2 minggu...pecah kepala toke..yang kecik tu penyanyi boria batu lancang..baju tempah mahai khas untuk ari raya...lawa hang nu sarah..

banyaknya lauk pauk ..makanlah Yang oi..dah sebulah tak makan pagi..yg pak aji ni orang posa kurus dia posa tembun..isteri jga baguih

selamat raya minta ampun minta maap no zahir batin..

manis aja pagi raya

maaf lah kami semua kalau ada silap dan salah..

Selamat hari raya kepada semua sanak saudara,rakan taulan,yang kenal dan tidak kenal.Qb mengambil kesempatan ini untuk memohon kemaafan andai lidah ku tajam..muka ku monyok,aku terbelagak..aku termakan terminum ayer hangpa...aku tersombong..aku tergelak kalau hang pa jatuh tergelinciaq,terkata hangpa bau peluh..terkata hangpa masak tak sedap.terkata hangpa tak pandai pakai bedak..terkata hangpa tak elok..terkata hangpa kedekut,,terkata hangpa tak ajak mai rumah..mengata ..mengumpat,,mengunyah..mengerling...semua qb minta di maafkan..kalau hangpa tak maafkan..qb nanti mati tak bolih senyum..
kepada ibu dan ayah  ku..aku menyayangi mu hinga akhir hayat ku.ampun kan dosa ku dari kecilku hingga ke akhir nafasku...

mummy ... kakak minta maaf pasai terbubuh garam lebih dalam rendang mummy
baba kakak minta ampun pasal pecahkan minyak angin baba ..pastu baba terpijak dan kaki bab luka..

yang gemuk mata terbeliak..yang kurus semua berenak enak..
,,kepada abang  dan adek minta ampun dan maaf kalau2 termarah hang pa lebih 10 kali..kepada anak2 pun maafkan lah mami kalau mami  terover dok beletiaq kat hangpa...pok pek pok pek..lagi langit tak cerah....kepada suami tercinta pun maafkan lah isteri mu ini yang kadang2 mulut macam mercun lada....tapi hati baik dan kau tahu itu..(ah aku puji diriku) dan kepada yang tak kena mengena tak payah lah qb minta maaf..kerana itu nama nya mengabis kan beras...maafkan lah aku ...hua hua hua hua..
tetamu yang hadir ..terima kasih mai..

Thursday, September 9, 2010

esok hari raya 2010

Sayang oi..bangun lah ..kita kena p pasar pagi sikit ..nanti kalau lambat habis semua barang orang beli..cek nak masak barang fresh tau..kalau barang fresh kita tambah perasa sikit2 aja pun dia dah manis...cek  senarai lah barang2 yang nak beli..ok ada 10 saja ..tak lah banyak..tak payah bawa lah troley..kalau 10 barang bawak sorang 5 dah ok dah...

ni nak parking kat mana ni..punyalah ramai orang..awat orang ni semua nak mai hari ni juga ka..esok mai tak bolih..kalut.. orang nak mai depa pun nak mai..bukan depa nak raya pun esok..tapi kan ..sungguh juga walau pun depa tak raya ..depa nak makan juga..yang cek ni duk sekat orang nak beramai buat apa..biaq la depa nak beramai kat pasar...dah tak bolih nak beramai kat masjid..pakat p beramai kat pasar...bukan ada protokol pun...

ini udang semalam rm40..ini hari sudah rm45 ka..apasal banyak cepat naik?..ada tangga ka?..haiyo...hai ya nyonya lu tengok semalam lain ma..ini hari lain ma....semalam petang punya..laut dalam..ini hari punya laut atas..itu sebab ada mahai sikit...ok kasi 2 kilo..nanti mari angkat..
 dalam hati cek nasib baik tak bawa troley..kalau tak habis cek gelek kaki orang yang pakai selipar jari extra...
sseronok bila takbir bergema di tempat kita pada malam raya
pi mai..pi mai..pi mai..duk heret barang sampai melentoq jari..kata nak beli 10 barang ..ni dah dekat 25 barang dah n i..muka abang aji pun dah bertukaq hijau..sebab jari dah genting..tapi mampu lagi tersenyum..pasal orang berpuasa sentiasa dalam keadaan sabar..sempat lagi letak barang salam..letak barang salam..semut pun tak macam tu...Almaklum nak raya esok...

Thursday, September 2, 2010

blow..kepala spring

kalau kalut macam tulah..blow ikut dan aja..janji rambut tak jadi hantu kum kum..

hai kalau nak ikut kan hati qb ni dah lama dah ahso ni aku pulas tangan dia..tapi sabarje lah buyung....dia pun cari makan juga,,apa lagi dia orang tua..sedekah ajalah....kenapa lah hari ni semua kedai yang aku nak p tutup..rambut ni basah..dah macam mak pekan batu belah batu bertangkup..mengerbang macam gula candy.....ha ...ada pun salon yang buka..ni kan pekan kecil jadi aku tak bolih lah nak yang artis buat..ala2 pun oklah..tak kisah lah buyung ..bukan nya nak pergi keparti..nak balik rumah masak aja..tapi aku rimas juga rambut aku tak berbelow....
duduk lah nya ,,mau cuci rambut ka?..bukan..saya mau blow...lu apa mau blow..lu ayen lagi cantik ma...haiya saya tak mau iron lah...saya mau balik tido tak dak pegi mana...ohh ya ka..

lepas tu dia pun suruh lah aku duduk buyung..aku pun tak kisah lah sangat...lepas tu..dia pun setat lah blow rambut aku..apa lagi l..leher aku macam ada spring..melentok kiri..melentok kanan..macam ranting,,,awat dia ni..aku nak marah dia orang tua..aku tak marah tersiksa batin ku..


kalau malas nak p blow..pakai aja tudung..dah tentu kemas....yang pak aji sebelah ni tidok ka.....
jadi aku mengambil keputusan untuk tak marah dia..pasal dia orang tua...dia duk ingat dia blow rambut orang 30 tahun lepas...mata aku dah merah dah...kalau tak kerana aku sabaq..aku dah suruh dia duduk ..dan aku nak tarek pulak rambut dia kiri dan kanan,,belakang dan depan...lepas tu aku nak tonyoh kepala dia...tapi tu hanya hayalan ku...dah siap pun..terima kasih lah nenek kebayan oii..walau pun aku sakit macam nak mampuih tapi hang blow lawa....ni tak kan nak balik tido kut,,dah lawa ni...

Wednesday, September 1, 2010

kena rasuk


kita berdoa supaya Zulaikha cepat sembuh

makan minum..macam tak berapa nak lalu..nak kata sakit alhamdulilah..sihat ,segar..nak kata merindui sesiapa..tak ada pulak..anak2 duk ada melekat..tak tahu lah buyung kenapalah dengan kak b ni...nak kata kena rasuk..tak mungkin..pasal bulan puasa hantu mana yang nak rasuk kak b kan..agaknya kak b ni dah berubah selera kut...dari makan macam2 makan sikit aja....bukan nak diet..tapi memang tak lalu sungguh..

tapi minggu lepas anak sedara kak b kena rasuk..dia diam aja..mata dia merenung kat lantai..dia baru berumur 7 tahun..tapi macam mana budak kecil pun kena rasuk..hairan..hantar p hospital tak ada apa2..hantar p kelinik pun sama..cek sana cek sini tak ada yang tak kena semua kena belaka..

tapi dia sakit apa?...dia nampak orang semua berkepala 3..kak b pun risau juga..kami bawalah p jumpa ustaz..ustaz pun buat lah air suci untuk di cuci keseluruhan badan dia...tapi tak reda juga...last sekali kak b bagi tau kat ayah dengan mak dia..hangpa p bawa dia juga p hospital....mungkin dia panas lebih ni ..p masuk air..kalau hospital tak mahu terima..suruh juga ...pasal kak b tengok dia pelek sangat.....

ayah dia pun bawalah anak gadis ni dan terus ke hospital..di pendekan cerita ..anak sedara kak b pun..di masukan air dan nampak sihat sedikit...yang kak b risau sangat takut dia nampak orang semua bertanduk kerana kepanasan yang lebih..kak b hairan juga macam mana hospital tak dapat trace...geramlah kak b...nasib baik kami ketegaq nak juga doktor periksa dia dan masuk kan air..kalau tak tak tau apa nak jadi..