Follow by Email

Popular Posts

Total Pageviews

Search This Blog

Saturday, December 27, 2008

fancy party

Depa ni dari tadi dok mengumpat tak habis lagi.sorang GRO China yang sorang lagi putri ronggeng Korea.mungkin depa tunggu tiket kut nak pi beronggeng.Aku kena ambil gambar jadi tak sempat nak join mengumpat.

Istimewa dari miya untuk putera Reza >>happy birthday yang ke 20tahun..Yang baju chong
sam tu :mike stand: satu persembahan yang baik dari Miya pada malam tu.

Kami sedarah Kakak dan adik,ibu dan anak,ibu saudara dan anak saudara.Nampak simple aja
tak fancy pun.Tak pa lah janji kami rasa enjoy pada malam tu.

Makanan pun sedap ,dan kami pun lapar dah ni.Sambil makan sambil posing.
Baju yang aku pakai dah berkurung dalam almari aku 5 tahun lalu.baju yang miya pakai
baru beli bulan lepas .Tak sabar dia nak pakai tapi mesti kena tempat.Rantai orang pakai kat leher ,aku pakai kat kepala konon konon nak nampak fancy.Rantai tu pun dah lama sangat aku beli di Mesir dah lebih 7 tahun.Jadi aku pakai semua barangan antik.

Pemenang pakaian tercantik dan pemegang cawan kopi terlama pasal nak posing.Baju dia ni pun dah lebih 10 tahun tapi masih cantik dan bolih di pakai lagi.Ini bermakna dia saorang ibu yang sentiasa mahu kelihatan meletup dan sensasi gitu... khelass ko dek nong.


Would you like to join me on 24th dec in Holiday Vila?
Any special ? yep: Actually I nak celebrate my son birthday ...

Oo ok what time?... from 8pm to midnight.tapi u mesti pakai fancy tau.
nak pakai apa?.pakailah apa apa yang u ada.I invite u your dauther,your sis and your hubby.

So aku pun call lah adik kesayanganku ,yang duk tak jauh dari rumah aku ni.
Chu hang nak p dak fancy party kat holiday vila? Bila? adik aku tanya
party siapa? alah ..dato jemput beday anak dia yang baru balik dari Australia.

Nak pakai apa kak oi? aku ada lah baju fancy tapi simple.Rasa ok kut.Tak kisah
lah hang pakai apa pun cantik aku kata kat adik ku.Dia memang cantik dan manja
selalu menggembirakan aku.Walaupun dia dah berumur hampir 34 tahun, dan telah
mempuyai 3 cahaya mata ,tapi wajah nya seperti remaja dua puluhan.

Dan dia memang selalu kelakar dan bayak joke untuk membuat aku ketawa setiap 5 miit kalau
kami bersama.Talipon aku berbunyi 2 kali tapi aku tak angkat.Sebab aku di bawah tadi melihat anak bongsu ku bermain gitar.Oh rupanya adik ku yang call tadi.Aku pun call dia .Hah ada apa chu panggil kak tadi?

Aku dah jumpa dah baju yang nak pakai malam esok,..Baju apa?.. aku tanya ..fancy dak? tentu lah fancy
baju chong sam GRO China beijing , dia jawab.Ha kalau macam tu lawa lah chu oi.Ok lah kita jumpa kat sana lah malam esok kak.Ok ...

Selesai majlis kami pun nak bye bye la kawan kawan .Tapi Chup !chup! kita ada supprise untuk adik you
kata kawan i Nora.Apa dia aku tanya .Dato dah pilih siapa yang pakai pakaian paling cantik malam ni ada hadiah.Taraaaaaaaaaaaaaa.pemenang nya ialah yang pakai baju chong sam.Clap !!!clap!!.
La dia dapat hadiah...........

Wednesday, December 24, 2008

Ouii Cik Bee pakai lawa lawa na.

Huih siapa pagi pagi ni dok talipon cek ni?. Orang nak tidor dok gerak buat apa?
nasib baik ringing tone lagu sedap ,kalau tak memang naik darah pagi pukul 6 ,
lagu sedap pun bolih bertukar jadi macam gendang naga.Oi cik Bee hang bangun la cepat
aku nak ajak hang p satu tempat ni.Tempat dia best tau hang pakai cantik cantik tau.past tu dia tak talipon.Yang aku ni dah pening kepala pasal bangun terkejut dia tak tau.Yang dia aku tak tau kalut sangat pagi pagi dok gerak orang.
Awat dia ingat aku ni nak p pakai baju tidur ka?.

.Dalam duk menrungut tu ,aku bangun juga buat macam dia suruh.Apa ilmu dia pakai aku pun tak tau bolih menunduk kan aku dengar cakap dia.
TING! TONG! Ha tu dia sampai dah minah kalut tu.Aku baru nak sapu bedak.Ouii awat hang pakai lawa sangat ni cik Bee oi.La hang ni bukan ka tadi hang call aku suruh aku pakai lawa?. Ka, aku minpi?.

Ya lah tapi hang lebih lawa pada aku,mana bolih.Habis hang nak suruh aku tukar pakai kain pelekat laki aku ka?.Dak la ,tapi sat gi orang dok perati hang tak kelih aku.Tak pa lah aku tak perasan macam hang.Tapi lawa apa aku ni, pakai simple pun hang kata lawa dah.Lain kali jangan dok pesan suruh pakai lawa2 aku dah memang lawa dah hang tau dak?.


Ni mek Ella oi,, hang nak ajak aku pi mana ni? susah2 mai cari aku pagi2 ni?.
Bukan jauh pun nak ajak hang pi ni cik Bee ouii, kat kedai kopi tiam tangtu saja.Nak ajak hang pi makan roti bakar saja.La awat susah2 dok bawa aku pi kedai? kan kat rumah aku pun ada roti bakar ,kukus dan goreng.Kopi aku lagi sedap dari depa banchuh hang tau dak cik Ella oui.

Tapi kat rumah hang susah aku nak mengata mengumpat.Pasal apa tak bolih pula? Pasal hang tu kalau kat rumah sat sat bangun sat sat bangun tak bolih nak concentrate.Ya lah kat rumah memang la aku macam tu macam tu .

Hah order lah cik Bee oi.Ok,kopi O dengan roti bakar butter kaya.Hang nak apa cik Ella ?.Aku nak order nasi lemak dengan kopi susu.kami pun makan lan pelahan2 sambil lah bersembang membang.

La hang becerai dengan laki hang? bila? pasal apa?jadi macam mana? anak hang kat mana?.Banyak nya soalan aku kat dia ,sampai dia sebak.Tu lah aku kata tadi tok sah dok mai kat kedai .Hang degil.Tu hang dok mengais depan khalayak ramai buat apa.Kan kat rumah aku tadi aman tak dak sapa pagi2 ni.Ayang aku pun bangun lambat ,Dan dia pun sporting.
Hang tau dak, dengan linangan air mata dia tunduk tengok kopi dia. Dia cerai aku pasal dia kata dia nak pindah balik kampung, aku tak mau ikut dia.

La la... takkan pasal tu dia pi cerai hang.Mesti ada benda yang hang tak cerita kat aku ni....
benda ni dah 2 tahun melarat sampai aku tak tahan, dia tak tahan, tu yang meletup tu...

Tapi hang tak pernah cerita kat aku pun,cuma hang selalu mengadu yang hang selalu bergaduh dengan laki hang.Tu yang aku tau.Tapi sampai bercerai ni kes naya ni.Mana tak naya cik Bee ouii dia pi menikah dengan anak dara tua kat kampung dia,sampai hati dia buat kat aku macam tu.

Hang tu lagi sampai hati Ella buat kat bekas laki hang .Pasal apa hang masuk sebelah dia? kata kat aku macam tu?.Aku nak mengadu kat hang,hang marah kat aku balik.Ya lah cuba hang fikir tengok kan kah dia ajak hang balik kampung,hang tak mau ikut dia,dia nak orang jaga dia, makan minum dia, kemas rumah dia dan bantal peluk dia.Yang hang tak mau ikut dia,dia tak bolih paksa hang, dia kena tinggal hang nak bagi hang menyesal dan menangis macam ni lah.

Yang sebenar nya aku pun bukan lah menyesal sangat pasal tu.jadi buat apa hang dok menangis macam ni?.Mulut dok merepek hati dok mengenang Ella, aku bolih tengok kat muka hang.Dak cik Bee ouii,sebenar nya selama ni aku tak rasa tergugat langsung pasal kasih sayang laki aku.Aku berani kerat jari yang dia tak akan jatuh cinta dengan perempuan lain.Dan tak akan tinggal aku.Sebab kami dah kenal lama dah sesama kerja dulu.Dia cukup sayang kat aku.Dia dengar cakap aku dan kami bahagia sangat.Anak aku semua dah besar 2 dah.mana ada susah apa la ni.Dia tak pernah marah aku nak pi mana pun.Kadang2 hang tau la sampai berminggu2 aku out station pasal kerja aku.Kan aku ni gila kejar cita 2.Dia nampak ok

.Tapi kenapa dalam 2 tahun ni aku tengok dia sejuk dengan aku.Rupa nya dia terjumpa orang kampung dia lawa pulak tu tapi tak muda sangat.anak dara tua yang dia menikah tu la.
Aku mengadu kat anak2 aku.Depa kesian lah kat aku pasal aku ibu depa tapi depa pun sayang kat ayah depa.Dan depa macam terima yang ayah depa ada orang lain selain ibu depa.cuma depa tak tunjuk sangat kat aku yang depa macam suka ayah depa menikah lain.Kalau depa tak suka pasal apa depa mai kat aku seminggu sekali? dan habiskan cuti dengan ayah depa lama.

Mungkin mak tiri depa masak sedap kut tak tau lah.Mungkin ayah depa cucuk kut kata kat aku macam2 mana aku tau.
La hang ni Ella tak dak laki hang nak cucuk lah anak2 hang tu,depa ada fikiran sendiri dan dah besar panjang, biar lah depa nak p mana pun.Yang aku tau laki hang tu baik hang yang tak kena.dia selalu dok jaga anak hang dari kecil.Yang hang tu tau bangun pagi p kerja pi sana pi sini.kalau p shopping sampai tak ingat dunia.Hang pi sorang2 atau ajak kawan2 .hang tak pernah pun ajak laki hang dengan anak2 hang yang aku tau.Bila aku ajak hang bawa lah anak2 hang kita pi sekali, dan bolih juga buat kawan dengan anak2 aku.Hang kata tak mau lah satgi hang nak kena hantar balik lah.Susah sat gi nak keluar lagi.

Sekarang ni hang dok dengki dengan kebahagian depa buat apa? Dah hang rasa tak bahagia jangan buat orang yang hang sayang pun tak bahagia sama.kalau laki hang balik dengan hang pun perangai hang akan sama juga,kita kan menusia perangai yang duk dalam diri kita memang susah nak berubah.Kita tak bolih berlakun untuk masa yang lama.Dan tak bolih menerima benda yang kita tak suka di dalam hati dan kena senyum yang tak iklas.

kalau laki hang dah buat perubahan,dia tak akan buat benda yang sama kalau dia balik kat hang pun.Yang tu hang kena terima,pasal benda yang dah terguris hang cat macam mana pun, dia tak akan smooth.Hang tak bolih nak ubah laki hang dah,pasal buka senang kita nak ubah orang.nak ubah diri kita pun susah kan, ini kan pula nak ubah manusia.Lagi2 nak ubah hati depa memang payah.

Aku percaya.Laki hang tu masih sayang kat hang.Tapi dia tak mau hidup dengan hang lagi untuk masa ni .Tak tau lah aku meneka saja.Aku dengar hang cerita kat aku jadi aku nasihat yang aku dengar saja.Yang hang pun kalau nak ajak aku mengumpat tak payah lah mai kopi tiam , bising sangat kat situ .Kita nak cakap pun kena reverse banyak kali pasal pasal tak dengar.

Ok lah chek nak balik dah ni nak pi minta ampun kat tuhan, pasal mengumpat bekas laki hang
aku minta ampun untuk hang sekali .Bolih aku minta jodoh sekali dak kat hang?.Ouii cik bee oi tak payah dok minta ampun lah, sat gi kita nak mengumpat lagi.Hang minta ampun sekali bila nak tidok nanti.Jom lekas aku hantar hang balik cik bee.
CERITA NI AKAN BERSAMBUNG DI MINGGU DEPAN SEBAB AKU KENA BELANJA DIA PULA>>>....................................................................................................................................

Tuesday, December 16, 2008

Mee hailam tenggelam

Mee hailam ni aku baru masak tadi untuk late breakfast.
Sedap di makan panas panas dengan cabai cuka.
.Dia menjadi kegemaran keluaga ku.
hanya mengambil masa 10 minit untuk di sedia kan,
dah bolih di hidang kan.

resepi nya ia lah
sebungkus mee kuning di cuci dulu.
rm1 daun sawi di kerat panjang.
50sen kobis di ricis besar.
sebiji keret di potong bulat.
2 keping fish cake di mayang lebar.
10 biji fish ball di belah 2.
15 ekor udang sedang
di buang kult sampai ke ekor.
kalau nak bubuh ayam dengan
sotong pun bolih,tapi tu dah banyak sangat.
bawang putih di cincang halus satu labu.
kicap pekat satu sudu besar.
,kicap masin satu sudu besar,
tiram satu sudu besar
dan serbuk perasa sedikit.air sejuk 1 cawan besar.
minyak untuk menggoreng satu sudu besar.

cara memasak nya..JENG!! JENG!!

panaskan minyak,masukan bawang putih.
masukan udang,masukan fish ball dan fish cake.
masukan semua kicapp2 tu,tiram dan serbuk perasa
kacau dan di biarkan sebentar.
pas tu masukan air sejuk ,biar dia mendidih dan
masukan sayur sayuran sampai mendidih
dan tengelamkan mee tu.
dan tutup api. cedok dan makan lah beramai ramai .

selamat mencuba resepi ini memang sedap dan berkhasiat.


Cabai cuka yang baru dia buat 20 minit yang lalu terlalu segar dan enak di pepak ,GRUP!! GRUP!!

Sunday, December 14, 2008

Kueh Tiaw goreng campak ngan cabai cuka

Cara buat cabai jeruk...
5 biji cabai hijau.
satu camca cuka
sikit gula,garam.Cabai di
potong ikut suka,siram air panas
pas tu rendam selama setengah jam
dan siap bolih di hidang

Resepi kueh tiaw....
Satu bungkus kueh tiaw
15 ekor udang sedang ,di buang kulit dan kepala,tinggal kan ekor
3 ketul fish cake, di potog memanjang
50 sen taugeh
50sen kucai
sesudu besar kicap pekat
sesudu besar tiram
sesudu besar cili mesin. dan sedikit perasa
sesudu besar minyak untuk menggoreng
satu labu bawang putih..di cincang

,,,,,,,,,,,cara untuk menggoreng,,,,,,,,,,,,,

Bawang putih di tumis sampai kuning.
masukankan cili,kacau rata dan masukan
kuih tiaw ,udang,kicap,tiram serbuk perasa
dikacau rata juga dan akhir sekali masukan
taugeh dan kucai di kacau 4minit dan di angkat
pas tu bolih la di hidangkan untuk 5 orang
PIIIIIIIIIIII la CUBa lani juga...

mak inang kampung pinang

...................................Oi la Mak ngah awat oren sangat????..........Ya la kan warna pinang ni... kan ka mak Inang Kg Pinang...............Sesekali apa salah nya terang benderang,Orang nampak kut jauh dah kelui..

Friday, December 12, 2008

Nasi Lemak Daun Pisang


Nasi lemak daun pisang memang terkenal sangat kat tempat aku ni ,nak pi makan kena q.Aku kalau terasa nak pi makan dengan ayang aku ,kami p pagi pagi sebelum p beli ikan kat pasar.Aku pun rasa hairan lah ,pasal apa ramai sangat orang dok beratur beli nasi lemak dia termasuk aku ?
.Nak kata sedap rasa nya ada lagi yang sedap tapi berperiuk periuk lah dia masak.
Yang buat dia tu sepesel tu rasa nya, pasai dia balut nasi tu pakai daun pisang dan sambal dia bubuh banyak.Semua yang mai bungkus tu lebih dari lima bungkus termasuk aku. Nak makan 3 orang saja tapi p bungkus 5.Pelaris apa dia pakai tu ??? nak makan satu p bungkus 5.Pas tu dia ada bihun goreng ala kampung sedap juga ,pun bungkus dengan daun pisang.Banyak sungguh dia pakai daun pisang kemungkinan dia ada kebun pisang kut.
Kedai dia bukan lah besar sangat kedai kampung saja, tapi yang p kedai dia tu tergulung dari tukang kebun sampai ke dato' dato' tau.Bila kat kedai dia tu, Aku rasa macam p kedai orang kampung dulu dulu ,susana dia pagi tu hujan renyai renyai .
Orang mai pakai payung ,pakai baju hujan,tutup kepala dengan kertas surat habag dan mai kayuh basikal pun ada.Ada juga tutup dengan daun keladi.Yang aku tak nampak tutup dengan daun rembia dan kain tarpan.(kain orng buat khemah)Huih meriah sungguh kampung yang duduk nya lebih kurang 3 km dari airport.5km dari bandaraya besar.

.Kereta bolih parking mana suka. Jaga jaga takut tergelek ayam dan kucing jinak saja.Tentang tempat duduk kat kedai tu kena tunggu sat ,sampai orang habis makan kita pi chup.Mata kena cekap macam main music chair.
Orang yang dok balut nasi lemak tu 4 orang.Tangan depa macam kerja kilang tak berenti.
Aku dok kira pekerja dia ada lebih kurang 12 orang nak layan orang sarapan pagi sahaja.
lontong dengan roti canai dia pun sedap.Tapi yang popular kat situ nasi lemak daun pisang dia la sesungguhnya. Aku dok kira duit dalam poket toke dia.Teruk lah aku ni macam tak dak kerja lain. Tu nak ambil hal orang la tu( ayang aku tegur).Rasa nya dia dah pi Haji 7 kali kut,Alhamdulillah rezeki depa.
Kalau terasa nak p makan nasi lemak daun pisang dia bagi tau mak ngah ok.Mak ngah p belanja pun tak pa.

Selamat Hari Raya Haji , Raya Al Qurbani

Oi sedap nya rendang ayam kampung ni.....makan dengan apa pun sedap
Yang ni kalau tak pernah tengok dan tak tau apa benda dia ok......Ini nama nya lemang
periuk kera .Memang enak di makan begitu saja..............kalau nak cuba hanya setahun sekali..di rumah Azli dan Emy.Yang ni bukan yang menager Azlan buat.Dia buat lemang buluh.Tak semesti nya lemang periuk kera di makan dengan rendang kera.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>..

Asalamualaikum....
Bila sebut saja pasal hari raya haji ramai yang kata; Muhhh raya haji saja,tak dak apa apa.
Aku pun tak paham pasal apa ,walau pun dah tua macam ni.Tapi memang lah rasa macam tu.macam family gathering aja.Macam buat makan makan dan panggil adik beradik aja .Sebab dari dulu lagi kami anak beranak bila raya haji jadi macam cuti hujung minggu.Mungkin kami duduk di bandar jadi rasa macam tu.
Di kampung sana depa sambut betul ,sembelih lembu sana sini tu yang seronok tu.Lagi 2 atau 3 hari lagi nak raya haji depa buat kuih raya dan kadang kadang depa kacau dodol tau.Depa sambut sungguh sungguh dan meriah tu dulu kala.Tapi sekarang ni pun depa sambut ala kadar saja.Pasal depa pun dah tak ramai anak2 nak balik raya haji sama sama depa.Semua anak2 duk jauh nu cuti tak dak so masing masing raya lah kat rumah sendiri.
Aku raya haji ni ada juga juadah makanan anak beranak lemang yang di masak olih adik angkat aku,Mr Lan manager dia bakar lemang sampai 10 batang sedap lemang yang di masak untuk kami beramai ramai.Chik juga adik angkat aku dia masak ketupat palas , rendang ayam dan laksa peneng.Ooi oi jangan lupa Maznah bini Atan adik angkat aku juga tu dia masak longtong ,kari udang dan bihun goreng.
Jadi kami semua pun berkumpul dan makan makan sampai malam .Sampai malas,sampai letih ,sampai kenyang dan sampai tidok.
Anak anak aku dadau ngan miya lepas raya ngan aku pagi tu pas tu balik kl. Kak Dayana raya ngan popo ngan chu dia.Tinggal lah aku ngan Pak ngah hang raya dengan adik beradik angkat kami dengan meriah nya.

Tuesday, December 9, 2008

Oi anak sapa ni hahh

Aku rasa lega lah budak ni dah habis spm.dia pun lega..so tak dak lah tekanan sangat bila p keluar bejalan dengan aku asyik nak balik rumah nak buat home work.La ni aku suruh dia buat home work juga .Tolong bibik kat rumah.Ha baru dia tau sebenar nya home work yang mak dia bagi lagi senang dari home worke yang chik gu bagi kan...


.......................................Rusty hair ,Green eyes.....................good girl....

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,woii hoi leng haah.........suwai sawadeeka nong...
Sabai dee ma?...


;;;;;;;;;;;;;;;;;;;back to school ;;cute nya;;


'''''''''''''''''''Lady in pink..........tea time,,oi seronok nya dia,,

Tuesday, December 2, 2008

WA JUMPA KAWAN LAMA













>>>>>>>>>>>>>>>>>>kuih apom kegemaran aku bila p kedai mamak


Sementara menunggu anak kesayangan aku p buat colour rambut

aku p lah round2 dulu.Dia buat rambut 3 jam ,tak kan aku nak jadi jeruk masam kat situ tunggu dia siap.Aku pun keluar masuk kedai macam nak beli barang nak sambut raya.Rasa nya masuk kedai 2 ringgit 2 kali dah kut .Pi mai,pi mai beli besen kecil 2 biji kut kut nak buat bancuh tepung.
lepas tu p kedai jual barangan letrik kut ada depa nak offer kat aku tv LCD 100 in ka. Depa kata tak mai lagi tv tu pasal panjang sangat .Depa suruh aku tuggu tahun 2o15 baru ada.Huih awat lambat sangat nanti siri cerita sedap sedap habih.
Tak pa lah tak dak offer tak mau mai kedai hang dah.aku nak p kedai orang lain yang bolih order la ni, dapat tahun depan.aku pun p lah kedai lain tanya dia
..AKU>>..;toke ada lcd 100 in ka?'..
TOKE... ada.Lu mau ka?.....
AKU>> Ya lah saya mau. ..lu ada ka?
TOKE>>>>..ada wa kasi lu lebih sikit bolih ka?.
AKU>>..boli lah tapi harga mesti cantik ok..
..toke tu pun aku dengar tengah set benda
,tum.tam..tum.tam....
TOKE>>>woi nyonya lu mali sini tengok ini macam bolih ka ?
AKU>>...Haah;./[;.//.?
TOKE ...apa pasal nyonya?tak perchaya ka?.
AKU>>....bukan tak perchaya tapi tak terdaya lah toke.
.TOKE>>>..apa pasal?.
..AKU>>.wa mau satu saja,ini 2 lcd wa mau taruk mana?.
.TOKE>>.lu taruk dekat dekat la satu tengok bola satu tengok P Lamlee...
Lu cakap mau 100 inci bukan?.
AKU>>..Ya Ya memang saya mau 100 inci tapi satu saja,
tapi ini 2 lah wa tak mau.
.TOKE>>.Hai yah lu aaah tak lak pikir semua lcd paling besar pun mau 52 inci ..
...Tapi nyonya lu mau 100 inci .
TOKE>>wa kena campur dua baru dapat 100 inci lebih sikit
.satu lcd tak sampai 100in
.AKU>>Hah ok lah lu mau campur 5 pun tak pa tapi wa mau bayar satu saja bolih?
TOKE>>Bolih tapi dulu..sekarang tak bolih.
AKU>>Pasal apa tak bolih?
TOKE>>pasal lu sudah tua.wa tak mau kawin lu.kalau lu muda wa kasi semua dalam
ini kedai kasi sama lu.
AKU>> Woi kaldai lu memang tak sayang lu punya mulut, cakap wa itu macam.
TOKE>> Hai ya kita sudah kawan lama pun lu mau ambek hati ka?
TOKE>>> Hei nyonya lu mau tengok LCD besar wa bolih belanja .
AKU>> betui ka?
TOKE..Apa mau tipu,bayar 8 ringgit saja lu bolih tengok sampai puas.mau ka?
TOKE>>Mali wa belanja minum kopi.
AKU>>>Ok ajak lu punya bini sekali.
AKU>...Oi toke lu punya bini banyak gemuk la
Toke >> Lu pun tak sayang lu punya punya mulut.
AKU>> soli ha wa ada mata wa nampak dia gemuk wa cakap la.tak kan wa mau cakap
dia kulus macam wa dulu dulu ...
AKU>>.Ok lah wa belanja lah wa sudah busuk mulut cakap lu punya bini gemuk
BINI TOKE>>hai ya lu mau belanja ka ? mali cepat wa sudah lapar lo.
AKU>> Lu makan banyak sikit hah.. nanti lu pegi wa punya saloon kita kasi buang itu lemak...
AKU>> Lu pegi sekali kasi buang lu punya lemak dekat itu perut lah toke.
TOKE>> lu ah lu ah.. memang mulut banyak busuk banyak sakit hati sama gua
punya perut buncit..
AKU>>tak dak gua mau lu sama lu pumya bini banyak cantek ngam banyak duit nagm la itu macam..
TOKE>>Ok lah mai kita minum, gua mau belanja tau.lu banyak lama kawan wa di dunia ini.
BINI TOKE>>>Oi mamak kasi lagi roti canai telur 3 kuah campur sekali..
AKU>>>HUIH;; padan lah badan macam bas express dua tingkat.......
BINI TOKE>>>> OI mamak kasi tambah air lagi ,kuah tadak cukup..kasi maggie goreng pedas cepat sikit..
AKU>>>> Oi mamak kasi kira ...
MAMAK>>>.Ok nyonya ,lu punya sudah bayar,lu punya duit tarak laku ini hari.
AKU>>>>> ok kamsia lu toke, toke soh.. kalau wa mau barang wa mali cari lu.
TOKE>> ok kamsia kamsia,,

Friday, November 28, 2008

Syurga itu di bawah telapak kaki Ibu.



Rasa nya setiap ibu inginkan diri nya
dalam dakapan anak nya.
Ini tak bermakna dia mejadi kecil kerana
anak nya besar.

Bukan diri nya yang kerdil...........melihat anak nya besar
Tapi hati nya yang kecil.................kerana anaknya otak tak besar
Bukan dirinya yang rimas..............bersih kan lah kawasan mindanya
tapi hatinya yang lemas.................hulur lah tangan untuk bantuan
bukan dirinya yang pedih....................ubatilah lukanya
.....................................tapi hatinya yang sedih...........peluklah dia and say' I LOVE YOU MOM'

Bukan dirinya yang layu................................ Siramlah selalu dengan kasih dan sayang
Tapi hatinya yang sayu...............................berilah ketenangan
Bukan dirinya yang tak sihat......................rawatlah dengan bibir yang manis
Tapi hatinya yang tesayat......................balut lah ia supaya tak tersiat
bukan dirinya yang rebah..............sediakan lah peyokong supaya tak jatuh ke tanah
Tapi hatinya yang parah..........beri lah air penawar supaya ia tenang...

Ya itulah yang selalu kita lihat.Luaran dan dalaman sesaorang manusia yang di gelar Ibu
Bibir nya memberi izin tapi hatinya bimbang.Redhonya dia dalam keadaan pasrah.Ibu tidak bolih berkata tidak kerana dia tidak mahu anaknya berdosa, kerana melawan atau menipu di belakangnya.jadi ibu selalu merelakan dalam paksaan.Semua di buat ibu kerana terlalu sayang kan anak anak nya.
Olih itu jagalah hati ibu kerana lambat laun saorang yang dilahirkan perempuan akan menjadi ibu.Dan saorang yang dilahirkan lelalki tetap menjadi anak ibu sepanjang hayat.Doa ibu terlalu cepat di sambut malaikat dan di hantar terus ke penciptanya.Semua ibu didalam dunia ini akan hanya berdoa yang terbaik untuk anak anaknya.Dan selalu lah minta ibu berdoa untuk kita.supaya hidup kita diberkati dan di beri rezeki dari 4 penjuru.AMIN...

Thursday, November 27, 2008

Kedai Pakndak dan karipap chicken fox











Makndak buat sepuluh macam kerja dalam satu masa.
Tangan dia macam sotong kering punya

banyak.kalau tak tak siapkerja.Kiri kanan.'makndak bungkus laksa 5 ' sat gi makndak bungkus ccucok udang 10'pas tu makndak chucok hudang hangit'.Kalut nya makndak..












Pakndak kedai nya laris sangat , pasal pakai pelaris cap ayam Hutan.Terletak di Perak utara .Sg Burung Tanjung Piandang .














Pelanggan tak tetap Pakndak.
Ais kacang dia enak dan bersari lagi bermutu tinggi rendah.











Ini lah karipap chicken fox.tengok lah kulit dia meletup
letup kan tak licin pun.Yang kuih pau tu kegemaran aku licin macam muka aku juga kak long oii....
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


Haaa? karipap chicken fox?.

Kak long.................Mana ada kiuh yang kena penyakit.
makngah...............Ada lah aku dah telan dengan chicken fox dia sekali.
Kak long................Oi tok sah la la dok buat benda bahaya .Nanti hang kena tidok kat hospital 3 hari 3 malam sapa nak jaga hang atas kerusi malas?
mAKNGAH...........Baru 3 hari aku telan tapi dok depan hang juga.Kalau ada lagi aku nak telan lagi Kak long Oi..
Kak Long...............Hang jangan dok pemuhong kat aku .baik kita p mengumpat benda lain lagi baguih.
Makngah.............Betui haih ,yang kak long dok p dengar aku pemuhong buat apa? lebih baik p cari orang lain p mengumpat lagi banyak dosa dari dengar aku merepek.lagi pun dah 3 hari dah kak long tak sampai target untuk kumpul dosa mengumpat .
Kak Long........Heih hang ni dok merepek kat aku buat apa, tak dak kerja lain ka?
Makngah........tak dak dah. siap semua kerja ,yang tinggal hanya untuk merepek saja.
Kak long.........Aku tak percaya ada kuih kena deman. Hang tok sah dok tipu aku.
Makngah.......aku bukan suruh hang percaya .Aku suruh hang dengar.dan aku ada gambar dia .Aku ambil kat kedai Pakndak.
Kak long ...Mana dia ?
Makkngah ....Ada lah.Yang kak long tu dah habis ka buat kerja rumah?
Kaklong..........Awat nya hang tanya aku?
Makngah.......Tu dia dok dengar aku merepek tak buang masa ka?
Kak Long.......Dak.. aku seronok pasai hang tu sasau.Buat aku gelak dan meluat kat hang.Tau dak.
Kak long...Hang bulih dak tok sah jumpa aku 3 hari.Pasai aku nak bagi darah aku turun sikit.
Makngah..Awat nya? Kak long ni mai bulan ka?. pasai apa turun darah sikit?. Tak sihat lah tu.
Kak long..././////?????%%%????? he gerammmmmmmmmmmmmm.

Saturday, November 22, 2008

Kacang poi










Kacang poi yang ku cintai dari dulu ,kini dan selamanya.
tapi tak selalu ada peluang kerana di jual nun jauh di mata dekat di hati dan terasa di bibir macam nak gigit gambar ni.



Kacang poi ni jangan sekali kali memulakan untuk menguyah dia takut tak berhenti.Alkisah nya tentang kacang poi ni tak tau dari mana kerturunan nya.Tapi yang pasti dia sedap dan mengasyikan.kalau makan dia tangan macam spring tak bolih nak stop.
Paling sikit sesaorang tu bolih makan 1 kg dalam keadaan perut yang kenyang.Kalau lapar dengan bakul dia gigit sekali.Tak semua tempat dalam Malaysia ni ada.Mak ngah jumpa pusat jualan kacang poi ni kat pulau pinang. Tapi dia sorang saja yang jual kat situ dah pusing 17 kali dah. Apa lagi terberek emergency la makngah, terus beli 2kg.Pas tu paling sikit makngah beli la ni kan 5 kg macam beli beras.

Bila rasa nak makan kacang ni macam bolih meleleh air liur. Punya kuat lah perngaruh kacang poi ni.Memang rasa nak pepak dengan kulit kulit dia sekali atau nak suap dengan senduk nasi ,banyak sikit masuk dalam mulut.
Tu la perasaan makngah bila rasa mengidam kacang poi ni.
Tapi dulu dulu memang banyak di jual di pasar pasar minggu di utara sana .Tapi sesungguhnya dia juga merupakan makhluk yang pupus di negeri kita ni.

Friday, November 21, 2008

sellamat pengantin baru

Meriah nya majlis di tengah hari
Mempelai bersanding berseri seri
tetamu yang hadir silih berganti
untuk meraikan raja sehari.






Senyuman yang manis kami berikan
untuk tetamu kami muliakan
tarian kami akan di mulakan
kalau sumbang harap di maaf kan

tarian untuk raja sehari

videoh

Tarian ini di datangkan khas untuk kedua mempelai .Anak anak ini terdiri dari saudara saudara terdekat mempelai lelaki, anak anak saudara aku lah juga .Semua pandai menari macam makngah dia juga.Mana tak ramai orang datang majlis perkahwinan tu ada tom tom bak..

Monday, November 17, 2008

Majlis kenduri kat kampung Tanjung Piandang



Ni tetamu cilik yang hadir di rumah orang kahwin tu.Hati ku tersentuh dengan anak kecil comel yang berbaju purple tu nama dia Shafikah.Tapi muka dia macam Diena Wong masa kecil,dia baik,cantik ramah berkawan dan tak suka terpijak nasi yang berteraburan di lantai bila ada kenduri macam DW juga..I love you sinderella..



Yang ni bunga pahar yang di hadiah kan kepada Ani untuk menyambut menantu dari mak Ngah Nah.Bunga Rose tau.




Yang ni Kak tun dan Ayung Bibah baru siap buat bunga Pahar .Warna matching ngan baju Ayung Bibah.
................................................................................................................................................................
La depa nak buat kenuri dah kat rumah depa nak sambut menantu yang cantik manis dan berbudi bahasa.Nah hang mai na rumah aku 17 nov ni na,hang jangan tak mai tau anak sulung jantan aku nak menikah ni .Aku panggil hang siap siap tau takut kad tak sampai .Tu dah 2 bulan lepas Yunus bapak pengantin menjemput aku dan suami kerumah nya .
Sampai lah masa nak kenduri kami pun bersedialah nak p rumah dia,aku pun p lah buat bunga pahar kat dia 100 kuntum lawa pulak tu.Bagi hadiah.Call Ayung Bibah call Kak Tun yang duk kat Parit Buntar nak ajak p sekali.
Kami pun pi lah rumah depa untuk beramai ramai .Depa buat merhaban dan bertahlil pada malam yang kami duk ikat bunga telur tu.
Tapi yang aku hairan tu kenapa dia buat hari Isnin bukan hari cuti am ka? umum ka? siapa nak mai hari orang tak cuti?.
OOH padan lah dulu dia habak kat aku mai la jangan tak mai kami nak buat kenduri sikit sikit saja kecil kecil.Mungkin lah dia nak buat sikit sebab tu dia buat pada hari isnin.Jarang dah orang kampung buat kenduri pada hari yang bukan hari cuti.
Duk esok tu aku ,suami ,Pak Long sekeluarga,kak tun,mak teh (aku tumpangkan dia dari sg,Labu.)pi lah makan kenduri kat rumah Ani dan Yunus.Aku sampai pukul 12 tepat kat rumah dia dah tak bolih masuk dah punya lah ramai orang ,mai mana?
.
Aku pernah p merata rumah orang kenduri yang terlalu kaya yang terlalu miskin dan yang tak miskin dan tak kaya tapi tak lah macam rumah Yunus (yang dia kata kenduri kecil tu).Aku anggarkan 3ribu ke 4 ribu orang menghadiri rumah orang biasa sahaja ,bukan orang besar atau orang ada ada macam mak Zaitun yang ada cincin berlian.

.Makanan yang sederhana di hidang kan kepada semua tetamu sama rata tak ada tetamu vip .Tetapi yang ada hanyalah besar hati tuan rumah menerima tetamu dan besar hati tetamu menghadiri jamuan itu.Aku menjadi manusia yang memerhati bertapa bersyukur nya setiap insan di depanku dan pasrah apa saja yang ada dan turun dari yang Maha Esa.

Friday, November 14, 2008

Omani Omani

Yang ni Al Ustaz Abdullah Al janggut nya panjang dari Oman.Yang sebelah tu Al Sanusi janggut baru nak panjang,ibu bapa nya berasal dari tanah Bugis....Ustaz ni sahabat baik kami semasa di Oman.Orang nya terlalu sopan dan baik dan banyak membantu.
Yang ni rombongan kami dari Malaysia semua cedik berani gagah dan sanggup menghadapi cabaran di negeri orang,Mr Lim,Hj Ishak,En Apyian,Hj Malik,Raja Dato Rapiah,Pn Rosnah,Hj Sanusi damak.Hj Sanusi dan Mr Choy.Dato IKwan Tak nampak sebab dia letih sangat dan merehatkan diri nya di hotel,Adik kesayangan ku Tku Sabirin tengah anbil gambar ni.
Yang belakang tu suami kesayangan ku yang lapar malam malam nak makan roti cadar..yang buat roti cadar tu Halim dari Pakistan dia seronok aku ambil gambar dia kata nak masuk kan dalam buku masakan.
Hi dato banyak lagi tu tak habis makan ,dah sampai Oman perut kena bagi jadi setokin,Hj Malik tu baru nak baca bismillah.Hj Ishak dah kira nak suruh bungkus dah tapi siapa nak makan sedangkan 2 jam lagi nak makan lagi.
Begitu lah mewah nya makanan di Oman.
Yang ni rumah brother Ali abang kepada Hameed adik angkat ku dari Oman.Mereka cukup raii kan tetamu yang datang bertandang.Ya Allah ,kau murah kan lah, rezeki orang yang memberi kami makan dan minum, ampunkan lah ,,segala dosa nya dan juga keluaganya.AMIN.Abang Ali yang duduk ujung tu.


Awal tahun ini aku dan suami membawa rombongan rakan niaga ke Oman, Dubai dan Abu dhabi .Ramai juga group kami dalam 25 pax.Sebelum dia orang sampai, aku dan suami dah sampai di sana dah untuk menuyusun atur cara untuk kesemua delegate yang di homati.

Sebelum mereka sampai aku sempat pergi beramah mesra dengan adik beradik angkat ku di sana.Mereka ni tidak jauh berbeza dengan orang melayu Malaysia,cara mereka bergaul memang sebiji macam orang kita.Tapi yang aku lihat mereka ni kalau mereka anggap kita macam adik beradik depa,depa nanti arak kita p semua rumah adik beradik depa yang kalau jalan sebulan pun baru cover 10% saja.Memang tak sesuai untuk aku begitu kerana kalau duduk seminggu dan dok p atur rumah sampai 20 biji memanglah balik pakai jubah badan pun naik.
Bab makan pula depa ni masak macam bolih demam sebab nak suruh makan ayam sekor untuk 2 orang ,udang besar 20ekor untuk 2 orang, nasi ada ,roti cadar ada, tak tau lah macam sekali makan ,tok sah dok makan dah dan 2 bulan..

Tak tau lah sayang sangat lah depa ni kat kami suami isteri..depa bagi kami rumah banglo 7 bilik dan makanan penuh dalam peti ais .Aku pulak suka masak aku masak lah makanan aku dan suami.Di sana makanan harian kami nasi beryiani.Malam beryiani siang beryiani subuh beryiani sampai mimpi pun aku dok kunyah daging kambing beryiani.

Memberi makan adalah satu kepuasan untuk orang 2 Omani.Mereka akan rasa tak masuk syurga kalau tetamu tak keluar dari rumah mereka dengan sarat mengandung makanan yang di saji.Burrlrp.Alhamdulilah...
.................. SUKA MERAJUK JUGA ORANG OMAN NI.................................
Dan sesungguhnya mereka ini bolih merajuk.. Kalah orang melayu jati.Kalau orang melayu nak pi merajuk dengan depa p belajar cara nak merajuk dulu, takut malu keturunan dan ketuanan melayu.Mungkin orang Bugis bolih pi melawan merajuk, tu pun mesti kalah..
Kenapa depa ni serupa sangat perangai macam orang melayu ? adakah orang melayu pernah menjajah negara depa.Ikut sejarah tak dak pun.Atau pun adakah tok nenek monyang sesiapa yang lari pi menikah dengan tok nenek dara Oman?.mungkin ada berlaku tapi tak tau siapa.Biar lah menjadi tekana dan tekini.
Yang aku nak tahu sangat dari dulu sampai sekarang dan selamanya ,
Apa kena mengena' halwa maskat yang ' (kuih yang di kacau selama 4 jam sampai patah pinggang pasal nak tunggu tepung beras jadi berkilat)tok aku buat dulu dulu masa nak sambut raya puasa.Dia orang pun ada halwa juga tapi tak panggil halwa maskat pun dia orang panggil'AL HALWA from MUSCUT' .dia oerang terkejut bila aku memberitahu yang kami ada kuih yang bernama ibu negeri dia orang..

Banyak lagi pasal orang Oman ni aku nak cerita tapi sapai disini saja yuk..

Wednesday, November 12, 2008

akhirnya kini pasti seri muka ku menjadi enak

Seri muka yang berseri ,,Enak sekali



Resepi seri muka
lain kali aku bagi
pasal nak cuba 2x lagi nak
make sure betul betul jadi yang sama
kau orang percaya tak yang buat kuih
serimuka ni perempuan ni ,,Terkezut lah..............
jadi pulaktu setelah mencuba 5 x6......... Tapi tak apa
suami ku setia mencoba resepi ku buk.jadi tak jadi
dia sebat saja .Nak buat macam mana sayang isteri
Dia kata sedaap lah yang memberi aku perangsang buat
sampai jadi dan enak di makan begitu saja.....

bolok bolok


mami dok ne banyak banyak ok......gi bolok bolok mami..













comel nya budak yag nak ambil spm ni..mami dok ne ok..all the best for you darling bolok..

Sayang Ibu jasa mu tiada tandingan

Ibu dan mawar kuning sejambak... Mawar kuning adalah kegemaran ibu
dikala sedih ,gembira.dan setiap masa .Ibu yang sentiasa mencari dimana anak nya berada,
walau pun usia ku sudah jauh untuk dia menjadi risau tentang diriku.





Nah sejambak bunga mawar kuning untuk kekasih hatiku ibu ku
Puan Hajjah noraini yang dilahirkan dari keluarga keturunan Puteri Hang Li Po dari negeri Melaka .Dan di Islamkan di negeri siam 55 tahun yang lalu.Mempunyai darah campuran
Belanda,Cina. dan Siam.

Ibu Ibu engkaulah ratu hatiku

Asalamualaikom ibundaku yang amat
ku sayangi .Yang banyak bekoorban
untuk kehidupan ku selama ini
yang membantu menbesarkan zuriat zuriat ku
.
Cucu kesayangan yang di belai sedari kecil

Sunday, November 9, 2008

wat da meta


Get along with ...
the rich..
the poor..
the ugly..and
the beautiful...

tolon tolon


Tolon tolon tolon...... akat lah aku..

adik anjin kata....... ni tolon lah ni .......
lain kali minum lah susu anjin.... ringan sikit
ni minum susu embu... tu lah berat...acam embu.
bencii ah ..

mama ko mana ni tolon lah sama..benci ah

Friday, November 7, 2008

makcik cantik






Motor kerengga ,kenek kenek lah udang ...







mak chik lawa dan sopan sedang menikmati peri peri chicken d prince hotel










Amoi ho leng, mau supper di concord kl... hai ya sudah pagi tak balik lumah ka ah moi ? lu mak mana?

TERSIBUK


zzzzzzzzzzzzzzz
mmmmmmmmmmm
fffffffffffffffffffff
zzzzzzzzzzzzz
Tengah berehat tapi nampak macam sibuk juga lah


Sibuk nya aku tak tau pasal apa? nak kata sibuk pasal orang, tak da orang pun keliling aku. Tak tau sibuk pasal apa..Sebenar nya aku suka perkataan sibuk tu .Macan dengar nak minum sup berselera saja dengan perkataan sibukBuat sibuk.menyibuk,tersibuk. buat buat sibuk, apa saja perkataan sibuk memang aku suka sangat.Aku rasa aku dah terasuk dari dulu hingga sekarang itulah perkataan dari mulut aku ,dari subuh sampai subuh ashik sibuk sibuk sibuk.....

Tiba tiba aku tersedar dari kerasukan yang telah kritikal yang kena dekat otak aku..AAKUU sebenar nya tak sibuk tapi aku dah di set untuk sibuk.Itulah aku tengah berehat pun aku rasa kerja tak siap,mana ada kerja yang tak siap,semua dah siap.Macam lah aku kena buat kerja Obama.Melawat seluruh Amerika..hiuhh..belangan lah aku ni.Belagak dan berangan.

Tapi Aku Suka Sibukkkkkkkkkkkkk..dan ko orang jangan menyibuk dengan aku dan sibuk sibuk pasal aku yang sibuk.....

Monday, November 3, 2008

Tiga shinggit



Ni anak 3 dara pingitan yang bila ambil gambar aja macam artis Hongkong.Sebab tu lah bagi pakai baju kebaya, bagi jadi orang Malaysia sikit.

Muka dia orang ni semua macam putri Hang Lee Po tapi tak tau Bersyaer dalam bahasa Cina,tak tau masak kuih bulan,tak tau ketuk kepala ayam bila nak masak sup..

Tak payah meminang lah dia orang ni banyak sangat tak tau,tau,tak tau.lepas tu tau..