Follow by Email

Popular Posts

Total Pageviews

Search This Blog

Sunday, September 26, 2010

wantan mee udang

ni lah wantan mee yang di makan dengan sup wantan...

x
Bahan nak buat wantan mee ni..senang sangat..selalunya kalau kawan2 cek nak makan mee wantan ni depa p kat food court..pasal depa tak tau nak masak..kalau p restoren cina yang biasa ada domoi,,dah mestilah tak halal..so jadi bila mee ni depa kenalah cari tempat yang halalan toyiban...

mee ni juga mee kegemaran Qb..kalau p mana2 yang ada mee ni mesti order ..mesti punya..tak gagal..walau pun ada lauk yang sdap untuk di makan dengan nasi..tapi nak juga mee ni...suka dengan kehalusan mee telur ni..
cuma qb ni bernasib baik kerana pandai masak mee ni..dan kalau tak keluar makan pun qb masak kat rumah..semua family qb suka..sedappppppppp..ok ni dia ilmu kepandaiiiiiian qb nak tunjuk cara memasak mee wantan ni..Jenng jenngg jengg...


3 sanggul mee wantan..di celur dan di cuci dengan air sejuk..
10 ekor isi udang  sebesar ibu jari  di kopek kulit..
3 batang sawi gemuk di potong sepanjang 3 inci..
 10biji fish ball
10 keping tepung wantan.. (masukan udang dan dibuat bonjut)
daun bawang untuk hiasan...



untuk kuah sup wantan..
  6 ulas bawang putih di tepuk bersepai..sedikit halia...
...serbuk perasa secubit..
 1 sudu besar minyak untuk menumis...semangkuk air(mangkuk sup untuk 2 orang)
panaskan minyak..masukan bawang putih. halia. masukan air dan biarkan dia mendidih..masukan sawi..masukan fishs ball ..lada sulah...masukan sedikit garam,,sedikit serbuk perasa...bila mengelegak masukan tepung wantan..3 minit tutup api.

kicap mee

 ambil mee yang dah siap di celur tadi..masukan kicap pekat..kicap cair.tiram..lada sulah.tiram..dan sesenduk sup...dan di gaul rata...di letak didalam pinggan ..di hias dengan daun bawang..dan di makan bersama sup wantan..sedapaaaaaaaaa..cubalah...

2 comments:

danial_family88 said...

meleleh bace blog makcik, banyak sangat cite pasal makan.. lani saya rasa tak saba nak tunggu pagi pasal nak p cari mknn yg ade dalm blog ni..

queen bee said...

ha daniel..kalau hang nak makan apa hang mai habak ..mak b ajaq hang masak..sebenaq nya banyak lagi makanan nanti mak b keluaqkan satu2..ok..