Follow by Email

Popular Posts

Total Pageviews

Search This Blog

Tuesday, August 11, 2009

lokan masak cili biji cempedak


sambal lokan yang dah siap untuk di hidang...cubalah..

lokan mesti di rebus dulu

ini lah lokan rope nye lokan tu..pada sesiapa yang kurang arif..tentang makanan laut...

resepi untuk lokan masak cili biji cempedak..
3 kilo lokan....direbus..dikopek kulit... semangkuk..biji cempedak yang siap direbus dan dikpek kulit nya..
satu senduk cili kering belender..satu sudu besar minyak..
(satu biji bawang besar..satu sudu belacan..di belender sekali dengan cili)..1 sudu kecil garam.
serbuk perasa sesuka hati.1sudu kecil gula...3keping asam keping...bawang besar di potong bulat untuk hiasan...
cara menumis sambal lokan ini..
1..masukan cili yang dimesin dengan bawang dan belacan tadi.
.dalam minyak yang dah panas..
2..kecil kan api..masukan gula,garam.serbuk perasa..dan sam keping..suku cawan air..
3..biar semua bahan2 tu mereneh selama 15 minit....selepas sambal tadi dah naik minyak..
masukan lokan dan biji cempedak..siap untuk di hidang..

2 comments:

bby said...

mami.. lokan tu apo?
erkk.. kalu bby tukar lokan kpd kepah bole x? kalu bby tukar bijik cempedak kpd bijik nangka bole x? kalu bby tukar bawang besar kpd bawang merah bole x? kalu bby tukar garam halus kpd garam kasar bole x?
mekasih mami.. i lap u..

queen bee said...

bolih kalau nak tukar kepada apa yang bby nak..tukar aja resepi mami..tak payah buat sambal lokan//buat serawa kepah campur biji nangka...lap u 123