Popular Posts
-
Kacang poi yang ku cintai dari dulu ,kini dan selamanya. tapi tak selalu ada peluang kerana di jual nun jauh di mata dekat di hati dan tera...
-
kuih lopes yang dah siap terhidang tinggal nak ngap aja..tuang gula atas dia ..ambil garpu cubit pulut pelan..pas tu ngapp..rasa bolih makan...
-
ini bukan janda meletop tu..gadis seksi ini tidak kena mengena dengan ini filem.... '''''''''''...
-
ini bukan ayam yang aku goreng..ari ni tak bolih goreng ayam pasal demam ..bontot aci punya pasal..besar sungguh bontot dia...macam kawah gu...
-
moga aku bahagia selamanya...bersama dara pujaan hati ku.. moga aku juga bahagia selamanya bersama suami tercinta.... di restui semua sanak ...
-
ni lah resepi yang kak b kena masak 2 kali seminggu..nasib baik abang aji tak tau masak..kalau dia tau masak seminggu mungkin 10 kali kut ...
-
ni b aku nak bgi tau hang ..anak aku dah selesai habis dah diploma..diploma apa dia ambik jariah?...alah diploma pereka pesen dia pandai tau...
-
pening kepala kak b dok pikiaq..ketaq habih kaki tangan..takut depa mai serang..aku benci kat hang badli oii mualaikom salam....la cek..l...
-
lekas la yang oii..b dah siap ni..yang tengok ...lawa dak b pakai..b alim sikit ari ni ..kan kita nak p majlis doa selamat dan jamuan raya.....
-
kak b ni dengan abg aji ..suka sangat kalau sarapan p kat luaq ,,pagi tsei ka..roti canai ka..tapi yang paling kami suka makan cepati..p me...
Total Pageviews
Search This Blog
Tuesday, August 11, 2009
lokan masak cili biji cempedak
sambal lokan yang dah siap untuk di hidang...cubalah..
lokan mesti di rebus dulu
ini lah lokan rope nye lokan tu..pada sesiapa yang kurang arif..tentang makanan laut...
resepi untuk lokan masak cili biji cempedak..
3 kilo lokan....direbus..dikopek kulit... semangkuk..biji cempedak yang siap direbus dan dikpek kulit nya..
satu senduk cili kering belender..satu sudu besar minyak..
(satu biji bawang besar..satu sudu belacan..di belender sekali dengan cili)..1 sudu kecil garam.
serbuk perasa sesuka hati.1sudu kecil gula...3keping asam keping...bawang besar di potong bulat untuk hiasan...
cara menumis sambal lokan ini..
1..masukan cili yang dimesin dengan bawang dan belacan tadi.
.dalam minyak yang dah panas..
2..kecil kan api..masukan gula,garam.serbuk perasa..dan sam keping..suku cawan air..
3..biar semua bahan2 tu mereneh selama 15 minit....selepas sambal tadi dah naik minyak..
masukan lokan dan biji cempedak..siap untuk di hidang..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
mami.. lokan tu apo?
erkk.. kalu bby tukar lokan kpd kepah bole x? kalu bby tukar bijik cempedak kpd bijik nangka bole x? kalu bby tukar bawang besar kpd bawang merah bole x? kalu bby tukar garam halus kpd garam kasar bole x?
mekasih mami.. i lap u..
bolih kalau nak tukar kepada apa yang bby nak..tukar aja resepi mami..tak payah buat sambal lokan//buat serawa kepah campur biji nangka...lap u 123
Post a Comment